Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny norweski deser. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować jedynie śmietany, musu jabłkowego, cynamonu i herbatników.
Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają proste potrawy. W kuchni wykorzystują powszechnie dostępne składniki (przede wszystkim warzywa i owoce), unikają także ciężkostrawnych dań. Nie przepadają za ostrymi przyprawami. W kuchni Danii, Szwecji, Finlandii i Norwegii panują głownie owoce, warzywa, ryby i różne rodzajów mięs. Absolutną królową Skandynawii jest kawa. W Finlandii jej dzienne spożycie przekracza nawet 5-6 filiżanek. Czym byłaby kawa bez pysznego deseru? Jeśli macie ochotę na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Do jego przygotowania będą potrzebne:
Cztery szklanki zmielonych ciastek herbatników
Szklanka – półtorej śmietany
Mus jabłkowy – ewentualnie jabłka smażone
Jedna łyżeczka cynamonu
Dwie łyżki cukru
Przygotowanie:
Mus jabłkowy mieszamy z cynamonem
Do śmietany dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie ubijamy ją na sztywno
Herbatniki trzeba podpiec przez chwilę na patelni
Całość nakładamy przemiennie do pucharków i gotowe!