Cynamon - norweski deser

Przepis na norweski deser

Opublikowany 21 komentarzy

Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny norweski deser. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować jedynie śmietany, musu jabłkowego, cynamonu i herbatników.

Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają proste potrawy. W kuchni wykorzystują powszechnie dostępne składniki (przede wszystkim warzywa i owoce), unikają także ciężkostrawnych dań. Nie przepadają za ostrymi przyprawami. W kuchni Danii, Szwecji, Finlandii i Norwegii panują głownie owoce, warzywa, ryby i różne rodzajów mięs. Absolutną królową Skandynawii jest kawa. W Finlandii jej dzienne spożycie przekracza nawet 5-6 filiżanek. Czym byłaby kawa bez pysznego deseru? Jeśli macie ochotę na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Do jego przygotowania będą potrzebne:

Cztery szklanki zmielonych ciastek herbatników

Szklanka – półtorej śmietany

Mus jabłkowy – ewentualnie jabłka smażone

Jedna łyżeczka cynamonu

Dwie łyżki cukru

Przygotowanie:

Mus jabłkowy mieszamy z cynamonem

Do śmietany dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie ubijamy ją na sztywno

Herbatniki trzeba podpiec przez chwilę na patelni

Całość nakładamy przemiennie do pucharków i gotowe!

Related content