Enjoy European Quality Food to projekt mający na celu popularyzację wysokiej jakości europejskich produktów wykorzystywanych do przygotowywania potraw. 7 czerwca 2022 roku uczestniczyłam w spotkaniu dotyczącym Włoch, a moje kubki smakowe poszybowały wprost do nieba!
Powodów do tej rozkoszy było kilka! Konferencja Enjoy European Quality Food była połączona z degustacją włoskich pyszności. Jakby tego było mało, odbyła się w kultowym Centrum Prasowym Foksal (jaka tam panuje atmosfera!), a dania przygotowali pracownicy Włoskiej Akademii Kulinarnej. Takich wrażeń się po prostu nie zapomina!
Foksal 3/5

Centrum Prasowe Foksal to miejsce absolutnie legendarne! Stanowi siedzibę Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Na ścianach znajdziecie genialne fotografie reportażowe. Wnętrza są niezwykle klimatyczne i jestem pewna, że jeszcze się tam pojawię!
Włoska dusza

Gospodarzem konferencji Emiliano Castagna, Vice Prezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej, właściciel agencji foodmarketingowej Socialkuchnia oraz studia kulinarnego Włoska Akademia Kulinarna. A przy tym wszystkim, genialny konferansjer.
Goście

Ogromne poczucie humoru prowadzącego oraz jego znajomość włoskiej kuchni i tamtejszych produktów, sprawiały, że czas mijał nam wszystkim błyskawicznie. O winach opowiadał Wojciech Bońkowski (krytyk winiarski i degustator). Gienio Mientkiewicz zdradzał tajniki produkcji i doboru serów. Pojawili się też Alberto Leotti oraz Luigi Fanciulli – eksperci do spraw oliwy z oliwek ekstra vergine. Wspólnie przeszliśmy szkolenie z degustacji oliwy z oliwek.
Włoskie pyszności

Ideą konferencji Enjoy European Quality Food była prezentacja wysokiej jakości włoskich produktów. Każdy z nich został szczegółowo opisany, z informacją w jakim regionie kraju jest produkowany i do przygotowania jakich potraw najlepiej się sprawdzi. Wszystkie posiadają stosowne certyfikaty, co tylko potwierdza, że są na najwyższym poziomie. Nie zabrakło również wybornego wina!
Włoskie konsorcja

Podczas wydarzenia zaprezentowano:
- Asti DOCG,
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG
- Provolone Valpadana DOP
- Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
- Mozzarella STG

Produkty tych konsorcjów zostały wykorzystane do przygotowania genialnych dań. A to była już wyższa szkoła jazdy! Brawa dla Włoskiej Akademii Kulinarnej za te wszystkie cuda! Na stołach degustacyjnych pojawiły się: szparagi z sosem tuńczykowym i jajkiem (moje ulubione danie), tatar wołowy, było ragu z dzika, galaretka z mozzarelli z kremem z kofitowanych pomidorków. Próbowaliśmy też musu bazyliowego z mozzarelli na chrupiącej bagietce. Moje serce skradło bardzo proste połączenie Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP z odrobiną soli i bagietką. Ależ to było pyszne! No i te włoskie wina i opowieści o miejscach, w których leżą konkretne winiarnie. Na samą myśl o nich można się rozmarzyć!
Niepowtarzalny klimat

Czas na konferencji minął właściwie błyskawicznie. Z przyjemnością słuchaliśmy opowieści o Włochach, tamtejszej kuchni, regionach, winiarniach i tych niezwykłych produktach! Ja z całą pewnością będę ich szukać w polskich sklepach. Wiem, że większość można już tam znaleźć. Niezwykle się cieszę, że mogłam uczestniczyć w tym wydarzeniu! I te Włochy – chyba najwyższy czas się tam wybrać!
Enjoy European Quality Food

Spotkanie w ramach Enjoy European Quality Food nie było ostatnim. W planach est kolejne wydarzenie z tego cyklu. Poza Włochami w projekcie bierze udział jeszcze kilka innych krajów: Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania, a także nasza Polska. Z zaciekawieniem śledzę dalsze kroki organizatorów, no i oczywiście planuję warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej. A właściwie nie mogę się już ich doczekać 🙂