Enjoy European Quality Food

Enjoy European Quality Food

Opublikowany Dodaj komentarz

Enjoy European Quality Food promuje wysokiej jakości produkty i wyjątkowość regionów, w których powstały! 8 lutego 2024 w Trattoria Flamina odbyła się kolacja, podczas której serwowane były przepyszne dania kuchni włoskiej! To była istna uczta w kapitalnym towarzystwie!

Enjoy European Quality Food to projekt, którego głównym założeniem jest zwiększenie świadomości na temat jakości produktów. Bierze w nim udział sześć europejskich krajów, w tym: Włochy, Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania, a także Polska. Każdy z tych krajów charakteryzuje się wyjątkową kuchnią, a także recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Włoska kuchnia

Enjoy European Quality Food

Kuchnia włoska jest niezwykle zróżnicowana i bogata w smaki oraz tradycję kulinarną. Jest to sztuka kulinarnej prostoty, w której kluczową rolę odgrywają najwyższej jakości składniki oraz umiejętność ich harmonijnego połączenia. Charakterystyczne dla kuchni włoskiej są świeże i sezonowe produkty, które podkreślają autentyczny smak potraw. Pasta, pizza, oliwa z oliwek, pomidory, świeże zioła, sery, wędliny, owoce morza – to tylko niektóre z ikonicznych składników, które od wieków stanowią fundamenty włoskich dań.

Różnorodność i jakość

Niezależnie od regionu, kuchnia włoska zachwyca różnorodnością smaków i aromatów, od wyrafinowanych specjałów z Toskanii, po prostotę potraw z regionu Kampanii. Włoska kuchnia to także kultura społeczna, gdzie posiłki są okazją do spotkań rodzinnych i przyjacielskich, a jedzenie jest celebracją życia i miłości do jedzenia.

Nic więc dziwnego, że podczas naszej kolacji mogliśmy liczyć zarówno na doznania kulinarne, jak i na świetną atmosferę! Gospodarzem wydarzenia był Emiliano Castagna – Vice Prezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej. Przecudowny człowiek, genialny kucharz i twórca Włoskiej Akademii Kulinarnej! Ogromne poczucie humoru prowadzącego oraz jego znajomość włoskiej kuchni i tamtejszych produktów, sprawiały, że czas mijał nam wszystkim błyskawicznie

Włoska jakość:

Bohaterami kolacji były oczywiście produkty pochodzące z Włoch:

  • Asti DOCG,
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG
  • Provolone Valpadana DOP
  • Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
  • Mozzarella STG
Enjoy European Quality Food

Kucharze stworzyli absolutnie wyjątkowe dania. Kosztowaliśmy między innymi: rzymskiej scrocchiarelli z oliwą extra virgin i mozzarellą, paccheri au gratin na pikantnym kremie, czy sycylijskie cannolo nadziewane kremem z mozzarelli. Na stole znalazły się także genialne wina 🍷
Powiedzieć, że to było niebo w gębie, to jakby nic nie powiedzieć!

Podczas spotkania Emiliano Castagna opowiadał o wyjątkowych włoskich produktach. Każdy z nich został szczegółowo opisany, z informacją w jakim regionie kraju jest produkowany i do przygotowania jakich potraw najlepiej się sprawdzi. Wszystkie posiadają stosowne certyfikaty, co tylko potwierdza, że są na najwyższym poziomie. Podczas kolacji czas mijał bardzo szybko, dania rozpływały się w ustach. Oryginalność potraw podkreślały wyborne wina. To był cudowny wieczór! Po raz kolejny przekonałam się, że kuchnia włoska jest po prostu najlepsza na świecie!

Enjoy European Quality Food

#EEQF      #EnjoyEuropeanQualityFood   #twistyourmood    #enjoyitsfromeurope

Artykuł sponsorowany


Related content