Właściwości lecznicze imbiru są znane na całym świecie. Najchętniej jest wykorzystywany w Azji. Azjaci używają go nie tylko jako antidotum na wszelkie możliwe zdrowotne dolegliwości, ale także jako dodatek do potraw i napojów. W Polsce możemy kupić imbir pod trzema postaciami: sproszkowany , w formie korzenia oraz kandyzowany (sklepy z orientalną żywnością). W związku z tym, że nieubłagalnie zbliżamy się do okresu przeziębień i zachorowań, każdy z nas powinien mieć imbir w swoim domu. Za sprawą zingiberolu, gingerolu i zineferonu imbir ma właściwości lecznicze, które za pewne wielu z was niejednokrotnie ratowało z przeróżnych zdrowotnych opresji.
Zobacz także: zapalenie gardła – jak z nim walczyć?
Właściwości lecznicze imbiru:
leczy przeziębienia – herbata z korzeniem imbiru to idealny środek leczenie jesiennych, zdrowotnych dolegliwości. Dzięki właściwościom rozgrzewającym nasz organizm walczy z wszelkimi oznakami przeziębienia. Warto działać profilaktycznie i wypijać jedną imbirową herbatę dziennie. Ta roślina doskonale działa jako antidotum na wszelkiego rodzaju problemy związane z bólem stawów – wystarczy zaledwie kilka kropel olejku imbirowego.
leczy bóle migrenowe (imbir w plastrach) – imbir wpływa na złagodzenie, a z czasem całkowite wyeliminowanie migreny. Jeśli będziecie go regularnie przyswajać, zapomnicie o naprawdę silnych bólach migrenowych
łagodzi mdłości (napar z imbiru)- warto go stosować jeśli macie jakiekolwiek problemy z układem trawiennym, (problemy lokomocyjne, wypicie zbyt dużej ilości alkoholu, dolegliwości związane z przyjęciem chemioterapii).
usprawnia trawienie (napar z imbiru) – przyjęcie imbiru powoduje wzmożenie wydzielania śliny i soków żołądkowych, co w konsekwencji usprawnia nasz proces trawienia. Dzięki imbirowi możemy się także wyleczyć z problemów z wzdęciami i wydalaniem.
odkaża jamę ustną – imbir ma właściwości odkażające i odświeżające, leczy infekcje jamy ustnej. Jeśli macie problemy z bólem gardła przygotujcie sobie szklankę wody z dwoma łyżeczkami sproszkowanego imbiru. Wypłukujcie gardło, a na pewno poczujecie się lepiej.
poprawia koncentrację – jeśli macie dużo nauki, lub spędzacie długie godziny przed ekranem komputera dodajcie odrobinę sproszkowanego imbiru do kawy. To z pewnością pobudzi was do działania na dobre kilka godzin.
Napar z imbiru
Przygotowanie naparu z imbiru jest dziecinnie proste . Składniki to imbir, cytryna oraz woda.
Imbir obierzcie ze skórki i pokrójcie na cienkie plasterki. Następnie umyjcie (sparzcie cytrynę), pokrójcie ją na maleńkie plasterki. Zagotujcie wodę. Pokrojone imbir i cytrynę wrzućcie do dzbanka, następnie zalejcie całość zagotowaną wodą i na kilka minut przykryjcie talerzykiem.