Zimą Finowie jedzą ciepłe zupy i potrawy przyrządzane w piekarniku. Przygotowują także pyszne drożdżowe placki z kawałkami świeżych owoców.
Turyści wyjeżdżający do Finlandii, którzy mają ochotę spróbować tradycyjnych fińskich potraw powinni odwiedzić jedną z najpopularniejszych restauracji w Helsinkach (restauracja – ravintola) – Zetor www.ravintolazetor.fi
pulla
Ceny poszczególnych dań w restauracjach rozpoczynają się średnio od 15 Euro. W Finlandii znajdziemy także restauracje typu fast food . Jedną z nich jest Hesburger – marka , która powstawała w drugim co do wielkości mieście Finlandii- Turku. Ceny są stosunkowo niskie. Ceny pojedynczych kanapek zaczynają się od 4 euro.Mieszkańcy Finlandii słyną także ze swojego umiłowania do kawy. Niemal tradycją jest dla każdego Fina wypicie co najmniej kilku kaw dziennie. Oczywiście nie jest ona tak mocna jak na przykład kawa serwowana w Polsce.
Zakupy dobrze jest zrobić na targach i halach spożywczych, gdzie jest stosunkowo tanio i na pewno znajdziemy tam świeże produkty. Bez problemy zakupimy tradycyjne fińskie produkty , a także prowizoryczne jadłodajnie serwujące tradycyjne fińskie potrawy do których należą między innymi:
Kalakukko – czyli smażony w tłuszczu pieróg z żytniej mąki, nafaszerowany słoniną, kawałkami mięsa, a także małymi rybkami muikku. Kalakukkio je się na zimno popijając kwaśnym mlekiem.
Poronpaisti pieczeń z renifera, która smakuje podobnie do wołowiny, przeciętna cena takiego dania to około 10 Euro. Przysmak możemy znaleźć na tradycyjnym fińskim targowisku znajdującym się na przykład w centrum Helsinek – Kauppatori.
Sklepy czynne są przeważnie od godz. 9.00 do 21.00 w dni powszednie i od 9.00 do 18.00 w soboty. W niedzielę można zrobić zakupy w mniejszych sklepach otwartych od 12.00 do 18.00 lub 21.00. Od czerwca do sierpnia sklepy są czynne także w niedzielę.
zdjęcia Visit Finland