Enjoy European Quality Food

Enjoy European Quality Food

Opublikowany Dodaj komentarz

Enjoy European Quality Food to projekt mający na celu popularyzację wysokiej jakości europejskich produktów wykorzystywanych do przygotowywania potraw. 7 czerwca 2022 roku uczestniczyłam w spotkaniu dotyczącym Włoch, a moje kubki smakowe poszybowały wprost do nieba!

Powodów do tej rozkoszy było kilka! Konferencja Enjoy European Quality Food była połączona z degustacją włoskich pyszności. Jakby tego było mało, odbyła się w kultowym Centrum Prasowym Foksal (jaka tam panuje atmosfera!), a dania przygotowali pracownicy Włoskiej Akademii Kulinarnej. Takich wrażeń się po prostu nie zapomina!

Foksal 3/5

Centrum Prasowe Foksal

Centrum Prasowe Foksal to miejsce absolutnie legendarne! Stanowi siedzibę Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Na ścianach znajdziecie genialne fotografie reportażowe. Wnętrza są niezwykle klimatyczne i jestem pewna, że jeszcze się tam pojawię!

Włoska dusza

Enjoy European Quality Food
fot. SocialKuchnia

Gospodarzem konferencji Emiliano Castagna, Vice Prezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej, właściciel agencji foodmarketingowej Socialkuchnia oraz studia kulinarnego Włoska Akademia Kulinarna. A przy tym wszystkim, genialny konferansjer.

Goście

Enjoy European Quality Food

Ogromne poczucie humoru prowadzącego oraz jego znajomość włoskiej kuchni i tamtejszych produktów, sprawiały, że czas mijał nam wszystkim błyskawicznie. O winach opowiadał Wojciech Bońkowski (krytyk winiarski i degustator). Gienio Mientkiewicz zdradzał tajniki produkcji i doboru serów. Pojawili się też Alberto Leotti oraz Luigi Fanciulli – eksperci do spraw oliwy z oliwek ekstra vergine. Wspólnie przeszliśmy szkolenie z degustacji oliwy z oliwek.

Włoskie pyszności

Enjoy European Quality Food

Ideą konferencji Enjoy European Quality Food była prezentacja wysokiej jakości włoskich produktów. Każdy z nich został szczegółowo opisany, z informacją w jakim regionie kraju jest produkowany i do przygotowania jakich potraw najlepiej się sprawdzi. Wszystkie posiadają stosowne certyfikaty, co tylko potwierdza, że są na najwyższym poziomie. Nie zabrakło również wybornego wina!

Włoskie konsorcja

Enjoy European Quality Food

Podczas wydarzenia zaprezentowano:

  • Asti DOCG,
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG
  • Provolone Valpadana DOP
  • Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
  • Mozzarella STG

Produkty tych konsorcjów zostały wykorzystane do przygotowania genialnych dań. A to była już wyższa szkoła jazdy! Brawa dla Włoskiej Akademii Kulinarnej za te wszystkie cuda! Na stołach degustacyjnych pojawiły się: szparagi z sosem tuńczykowym i jajkiem (moje ulubione danie), tatar wołowy, było ragu z dzika, galaretka z mozzarelli z kremem z kofitowanych pomidorków. Próbowaliśmy też musu bazyliowego z mozzarelli na chrupiącej bagietce. Moje serce skradło bardzo proste połączenie Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP z odrobiną soli i bagietką. Ależ to było pyszne! No i te włoskie wina i opowieści o miejscach, w których leżą konkretne winiarnie. Na samą myśl o nich można się rozmarzyć!

Niepowtarzalny klimat

Konferencja

Czas na konferencji minął właściwie błyskawicznie. Z przyjemnością słuchaliśmy opowieści o Włochach, tamtejszej kuchni, regionach, winiarniach i tych niezwykłych produktach! Ja z całą pewnością będę ich szukać w polskich sklepach. Wiem, że większość można już tam znaleźć. Niezwykle się cieszę, że mogłam uczestniczyć w tym wydarzeniu! I te Włochy – chyba najwyższy czas się tam wybrać!

Enjoy European Quality Food

Enjoy European Quality Food

Spotkanie w ramach Enjoy European Quality Food nie było ostatnim. W planach est kolejne wydarzenie z tego cyklu. Poza Włochami w projekcie bierze udział jeszcze kilka innych krajów: Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania, a także nasza Polska. Z zaciekawieniem śledzę dalsze kroki organizatorów, no i oczywiście planuję warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej. A właściwie nie mogę się już ich doczekać 🙂


Related content